Oferty specjalne, Hotel | HotelVitalia.pl

Rezerwacja

Zobacz Vitalia Hotel & Resort w serwisie mojekonferencje.plZobacz Vitalia Hotel & Resort*** w serwisie salebiznesowe.pl

REKOMENDACJA

Lecznicze właściwości warzyw i owoców

WARZYWA I OWOCE, NA KTÓRYCH BAZUJE DIETA EWY DĄBROWSKIEJ

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

MARCHEW
Warzywo to oraz pozyskiwany z niego sok są od dawna szeroko zalecanym środkiem leczniczym. Marchewka ma działanie miłe dla podniebienia, a ponadto uśmierza bóle brzucha, poprawia apetyt, wzbudza chęć do spełniania powinności małżeńskich, wzmaga wydzielanie moczu i sprzyja pozbywaniu się kamieni. Tak pisano o marchewce w 1563 roku, ale również dzisiaj jest ona cennym warzywem. Zawarty w niej olejek eteryczny (olejek lotny) powoduje obumieranie pasożytów jelitowych.

PIETRUSZKA
Jest rośliną o ogromnych wartościach leczniczych. Świeże liście pietruszki zawierają wiele witamin: C, A, E oraz żelazo, magnez, miedź, wapń, potas, fosfor, mangan. Pietruszka ma działanie krwiotwórcze, poprawia krążenie, przeciwdziała pogarszaniu się wzroku, zapobiega krzywicy i szkorbutowi, ma właściwości moczopędne i odtruwające. Starty korzeń pietruszki łagodzi ból po ukąszeniu owadów.

KAPUSTA 
W roku 1950 amerykański badacz Cheney odkrył substancję, która w większych ilościach występuje tylko w kapuście. Z uwagi na jej leczniczy wpływ na wrzody żołądka i jelit nazwał ją czynnikiem anty-wrzodowym. Wkrótce okazało się, że idzie tu o specjalny rodzaj białka. Medycyna ludowa już od dawna zna lecznicze działanie kapusty i soku z niej. Czynnik anty-wrzodowy występuje we wszystkich gatunkach kapusty. Od dłuższego czasu sok z kapusty znajduje się w oficjalnym spisie roślin leczniczych. Nadano mu także nazwę sok kapusty warzywnej.

BURAKI 
Są warzywem działającym przeciwnowotworowo. Zawierają dwa rodzaje barwników – betainę i betacyjany, które znajdują zastosowanie w medycynie. Oba barwniki, betaina i betacyjany, wzmacniają naczynia krwionośne, w niewielkim stopniu regulują poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Poza tym buraki są bogate w błonnik, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, a także zawierają witamy A, z grupy B oraz C. Najzdrowszym przetworem z buraka jest kwas. Popijany regularnie, szczególnie przyprawiony świeżym czosnkiem, zapobiega nadciśnieniu, poprawia trawienie i przyswajanie składników w przewodzie pokarmowym, wzmacnia apetyt i dobrze wpływa na samopoczucie.

OGÓRKI KISZONE
Sprzyjają lepszemu przyswajaniu potraw. Za ich pośrednictwem bowiem wydzielają się soki żołądkowe, które pozwalają na lepszą pracę żołądka i na prawidłowe odżywianie. To właśnie one usuwają nadmiar wody z organizmu. Nie bez powodów więc, stanowią one podstawę dla każdego posiłku, podczas odchudzania.

SELER 
Już Hipokrates zapisywał go w stanach zatrucia jako lek uspokajający i antydepresyjny. Seler zawiera 86 czynnych związków, mających charakter leczniczy.  Wśród nich znajdują się między innymi flawonoidy – związki silnie przeciwutleniające, działające przeciwnowotworowo, spazmolitycznie i wzmacniająco na cały organizm, a przede wszystkim na ściany naczyń krwionośnych. 

RZEPA 
Rzepę tradycyjnie wykorzystuje się w leczeniu schorzeń układu oddechowego. Sok z surowej roztartej bulwy z dodatkiem brązowego cukru jest dobrym lekiem na przeziębienie. Warzywo to działa bakteriobójczo, moczopędnie i łagodzi suchy kaszel. Jest dobrym źródłem witaminy C oraz witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6 i kwasu foliowego, a także witamin A, E, K, wapnia, potasu, żelaza, magnezu, miedzi, manganu i błonnika.

RZODKIEWKI 
Zawierają witaminy C i B, sporo siarki, magnez oraz potas. Francuzki nazywają je jarzyną pięknych włosów, gdyż siarka między innymi reguluje pracę gruczołów łojowych. Przede wszystkim cenione są za walory smakowe. Rzodkiewki zjedzone po ciężkostrawnym posiłku, zapobiegają niestrawności i tzw. zgadze. Zawierają bardzo niewiele kalorii. Mają też zastosowanie w przypadku chronicznych schorzeń dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego.

CZOSNEK
Jest jedną z najstarszych roślin leczniczych i przypraw. Przeprowadzone badania udowodniły, że czosnek obniża poziom tłuszczu i cholesterolu we krwi człowieka. Wyciąg z czosnku pospolitego obniża w szczególności poziom tłuszczów we krwi, które przyczyniają się do wapnienia tętnic. Stosowanie czosnku jest szczególnie wskazane przy następujących dolegliwościach:- w razie osłabienia wzroku na tle naczyniowym,- w razie wapnienia naczyń krwionośnych krezki jelit. Ponadto czosnek działa ogólnie wzmacniająco, pomaga zwalczać tasiemce, a także glisty ludzkie.

POMIDOR
Warzywo to zawiera wiele cennych substancji, które wspomagają nasze serce, skórę, poprawiają samopoczucie. Pomidory są bogate w witaminę C i karotenoidy, z których nasz organizm wytwarza cenną witaminę A. Zawiera także witaminy z grupy B oraz witaminę K, sód, wapń, potas, żelazo i miedź. W pomidorze sporo jest soli magnezu (leczy serce), potasu (ujędrnia skórę, wzmacnia mięśnie) i bromu (koi nerwy). Ponadto pomidory działają na organizm odkwaszająco i odwadniająco. Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka trzustki i raka szyjki macicy, przeciwdziałają zaparciom. Są niskokaloryczne.

KOPER WŁOSKI
To roślina z rodziny selerowatych, uprawiana jako warzywo. Ogonki liściowe mają podobne właściwości jak owoce kopru włoskiego, które są używane jako przyprawa i zioło, działając rozkurczowo. Ponadto działa na wzdęcia i na kaszel oraz pobudza gruczoły trawienne. W medycynie ludowej koper włoski stosuje się między innymi na takie dolegliwości jak ból głowy spowodowany niedokrwieniem.

DYNIA 
Ma działanie lekko przeczyszczające, jest również podawana przy biegunkach, zasysa bowiem toksyny z jelit. Medycyna ludowa uznaje miąższ dyni za świetny lek na schorzenia reumatyczne.

GREJPFRUT
Białe, czerwone, różowe, to owoce niezwykle soczyste i bogate w witaminy, przede wszystkim w witaminę C. Dietetycy polecają je osobom, które chcą schudnąć, lekarze tym, którzy pragną uchronić się przed jesienno-zimowymi przeziębieniami. Ponadto nie tylko smakowity miąższ ma najwięcej właściwości leczniczych, ale także wyciąg z pestek tego owocu. Zawiera on substancje zwalczające ponad 800 szczepów bakterii i wirusów oraz około 100 gatunków grzybów. Grejpfruty to doskonałe pożywienie oraz środek dietetyczny.

JABŁKO
Mówi, że spożywanie dwóch jabłek dziennie pozwala zachować zdrowie. I jest w tym bardzo dużo racji. Jabłka to kopalnia witamin, błonnika i innych substancji odżywczych wzmacniających układ odpornościowy. Są skarbnicą węglowodanów prostych, które bardzo szybko przenikają do krwi i stanowią zastrzyk energii dla zmęczonego ustroju. W owocach tych występuje unikalna kombinacja witamin C i P oraz magnezu, które uelastyczniają oraz uszczelniają naczynia krwionośne, zapobiegając miażdżycy. Składniki mineralne obecne w jabłkach to m.in żelazo i potas, które mają właściwości odkwaszające. Dlatego owoce te są szczególnie polecane osobom spożywającym duże ilości produktów mięsnych i zbożowych.

Korzystamy z plików cookies.

Dowiedz się więcej o celu ich używania w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

OK, zamknij
Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

OK, zamknij